HTML

Libsi vagyok

Liberális vagyok. Igen. És? Tudod egyáltalán mit jelent? Hát leegyszerűsítve megpróbálom megértetni veled, a szerintem legnagyszerűbb eszmét.

Friss topikok

  • káBéla: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem csúsztat, nem a házasság egyéni jog hanem a házasságköt... (2017.02.13. 15:57) Libsi vagy? Igen!

Archívum

Libsi vagy? Igen!

2013.08.08. 18:01 Vagyok Libsi

Sokszor megkapom. Mint szitokszót. Mivel vállalom. 

Miért is lett ez szitokszó, és miért is kell lassan szégyellni, ha az ember ezt bevállalja magáról?

Alapvetően a legnagyobb gond, hogy a liberálist, libsit szitokszónak használók egyrészt halovány lila segédfogalommal sem rendelkeznek mit is takar. Másrészt az elmúlt bő két évtizedből egyetlen politikai pártot sem neveznék egyértelműen liberálisnak. A magukat liberálisnak valló pártok mind mind a liberalizmus egyes, más eszmékkel való keveredés által látrejött ágát képviselték, jellemzően a liberalizmus eszméit fokozatosan egyre kisebb mértékben érvényesítve, míg túlsúlyba nem került az másik érvényesülő eszmerendszer... Szociál liberális irányvonalak voltak(SZDSZ), ahol a szociálison volt a hangsúly. Úgy hasraütésszerűen a végén már 99%-ban. A mostaniaknál (LMP) sem jobb a helyzet... MSZP meg lóf@szt liberális, FIDESZ meg valaha volt az nyomokban...

Liberális eszmerendszer alapvetően az individualizmusból, az egyénből indul ki. Ennyi az alap. Nem több. De nem is kevesebb!!! Minden más ebből következik, logikusan, végiggondolva, és más ideákkal keveredve egészen furcsa vadhajtásokra is képes - ez tény. De a liberális eszme az alapvetően egyetlen dologról szól, az egyén központba helyezéséről. A gyengébbek kedvéért akik úgysem olvassák tovább, leegyszerűsítve: az egyén jogai egészen addig terjednek, amíg másik egyén jogait nem korlátozzák. Pofonegyszerű alapelv, nem tudom ki ne értene ezzel egyet...

Az alapelv ugyan pofonegyszerű, de minden ami ebből adódik irtózatosan bonyolult tud lenni. Vegyünk egy egyszerű példát. Biztonsági öv használata. Kötelező. Miért is? Kit sértek azzal, ha nem kötöm be magam? Hiszen senkinek semmi köze ahhoz , hogy bekötöm e magam, megdöglök e frontális ütközéskor, vagy kirepülök 3 szaltóval és lehet összekaparni agyvelődarabkáimat. Én döntök, rólam van szó. Ez a színtiszta , minden mást figyelem nélkül hagyó liberalizmus. Azonban bizonyos IQ felett észérveket is meg kell hallgatni ennek a döntési jognak a korlátozásával kapcsolatban. A biztonsági öv megvéd, ergo kisebb sérüléssel úszom meg a dolgot, továbbra is adófizető maradok, társadalomnak(a többi egyénnek) szüksége van rám, a kórházi költségem kevesebbe kerül - amit a tb terhére az összes adófizető(a többi egyén) áll majd. Igen ám, csakhogy akkor  a liberális gondolkodás szerint nem a tiltás a megfelelő mód ezen dolog szabályozására. Hanem kössek olyan biztosítást, ami állja a költségeket gond esetén, hogy a döntéseim következményét én vállaljam. Vagy ha nem volt bekötve a biztonsági övem, akkor felépülésem után szépen számlázzák ki a költségeket. Ez a liberális gondolkodás nagyon egyszerűen, lebutítva. Azaz az egyén szabad döntését csak olyan mértékben csonkítom meg a szabályozással, ami feltétlenül szükséges, amíg a többi egyén (akiből a társadalom áll) jogait nem csorbítom. 

Mi is ezzel a gond? Ezért vagyok leköpve, a libsit szitokszóként használva, mert én így gondolkodom? Persze a példa lebutított, össztársadalmilag, politikailag sokkal de sokkal több szempontot kell figyelembe venni a liberális gondolkodónak, hogy kialakítsa a helyes álláspontját az egyes történésekről, dolgokról. 

A libsi nem melegházasságpárti, hanem elismeri az egyén jogait, hogy amíg az mást nem korlátoz, gyakorolhassa a szabadság, és döntési jogait. Nem cigánypártóló (roma a fenét, a libsi nem is álszent, nevén nevezi a dolgokat, ahogy maguk a nemzetiségiek is beszélnek magukról:)), mindössze az egyenlő elbánás elvében hisz, ami minden felett van. Lásd fent: a liberalizmus az egyén jogaira épül. És sorolhatnám napestig. Fogom is :) Később :) És igen, a liberalizmus elég messze áll a vallási ideológiáktól, azokon kívül esik. A gond az, hogy sok politikai párt a liberális eszmére hivatkozva populimusba ment/megy át például a fenti kérdéskörökben is... De akár beszélhetnénk (és fogok is) a gazdasági irányvonalakról a fentiek szellemében.

Így indítónak bőven elég is ennyi. A célom, hogy a libsit mint szitokszót valamenyire megváltoztassam, és az egyes pártok anyázó harcosai ne ezt a régi, ókori erdetű fogalmat, eszmét, ami rendkívüli értékeket adott az emberi tárdsadalomnak a fejlődése során, használják szitokszóként. És mielőtt a pártkatonák nekem esnének: se bal, se jobb oldali nem vagyok (mellesleg vannak mindkét oldalon liberálisok, és a világban számtalan bal és jobboldali liberális párt van). Mindössze úgy gondolom, hogy a szitokszóként való használhat nem helyénvaló. Én eléggé hiszek abban , hogy a klasszikus liberális eszmék gyakorlatba átültetés sokszor kemény lenne, de előremutató és fejlődő. Azt is gondolom, hogy a társadalom jelenleg nem alkalmas ezek gyakorlatban való alkalmazására. De magát az eszmét ily módon lejáratni és szinte kötöszóként anyázni vele , nos , az kicsit erős. Írásaimban egyszerűségre fogok törekedni, aktuális társadalmi, politikai, gazdasági, történéseket boncolgatni, vagy akár a hétköznapi életet. Nem vagyok hivatásos író, mindössze kedvet kaptam hozzá. ezt nézzétek el nekem, valamint azt, hogy sokszor egyszerűsíteni fogok. Olyanoknak szánom a blogot véleménycserére, akik maguktól nem néznek utána mi is az, amit szitokszóként használnak... Hátha fény gyúl néhány fejben, és marad a sima anyázásnál a libsizés helyett :)

16 komment · 2 trackback

Címkék: liberalizmus liberális libsi

A bejegyzés trackback címe:

https://libsivagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr335452557

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.09. 13:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.09. 13:01:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.09. 14:46:06

önállóan gondolkodni tudó, önbecsüléssel rendelkező embernek nem akarja magát ideológiai kategóriákba besorolni: az ilyen embernek nem eszmék mankójára van szüksége

Vagyok Libsi 2013.08.09. 16:59:03

Ezzel nem értek egyet. Ennyi erővel találjon fel minden generáció újra az ókori filozófiáig tudományokig visszamenőleg mindent. Az eszmék , és azok irányvonalai, utat mutatnak a múltbeli történelmi tapasztalatok alapján, lehet látni az eredményüket, mi volt életképes, mi nem. Nem csak liberális vagyok, mint ahogy az ember sokszínű. Ellenben a liberális gondolkodásmód nagyon is ott van ahol az enyém, így ha eszményt kell megneveznem, hogy gondolkodásomat röviden leírjam, liberálisnak vallom magam. Nem is ez a gond. Hanem azt, hogy ezt a tudatlanság és a tematizált közbeszéd miatt lassan szégyellnem kell...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.09. 17:16:44

"A libsi nem melegházasságpárti, hanem elismeri az egyén jogait"

Az igazi libsi nem csúsztat, te azt teszed. A házasság pl. nem egyéni jog. Azaz e mondatod egy hatalmas csúsztatás.

A liberalizmus pedig lehet gazdasági, politikai, kulturális ideológia is. S a három nem feltétlenül van egyben.

A gazdasági liberalizmus a kapitalizmus igenlése.

A politikai liberalizmus az egyéni szabadságjogoknak a kollektív jogok felé helyezése.

A kulturális liberalizmus pedig az értékek tagadása, azaz valamiféle totális semlegesség.

A 3 egész különböző.

Vagyok Libsi 2013.08.09. 18:43:44

A liberalizmus mindhárom alapja. Amiket te mondasz azn a liberális eszmerendszerből származtatott JELZŐVEL ellátott kifejlődései. A liberalizmus az egyéni szabadságra épít. Ebből következnek az általad felsorolt területek irányvonalai. És én erről beszélek, a liberális gondolkodás alapjairól. Amiket írsz azok logikus kifejtései az alapnak. És erősen leegyszerűsítve fogalmazod meg. A házasság pedig igenis egyéni jognak kellene hogy legyen. Ez két ember szövetsége ha úgy tetszik. Senkinek semmi köze hozzá, hiszen senkit nem korlátoznak azzal ha ők házasságban , párkapcsolatban élnek. az államnak ebbe semmi beleszólása nem lehet. Csak akkor ha ez a többi egyén jogait megsérti. Kit bánt egy meleg pár? Kinek a jogait csorbítják azzal ha ők együtt ének? azért mert kultúrális vagy vallási alapon ez a SZOKÁS hogy hetero házasságokat tekintik az etalonnak? Kit sértenek ezzel? KMinek mi köze hozzá? Persze ha rá akarnák erőltetni másokra akkor más más a helyzet de erről nincs szó jelenleg. Pont fordítva. Mondom ezt heteróként. Amíg engem személy szerint nem érint, nem korlátoz valaki valamiben addig azt szabad megtennie. Ugyanez állami szintre lefordítva, amíg a többséget nem korlátozza ez valamiben addig a többség nem szólhat bele a társadalom sem. Rohadtul egyéni szabadságjog, hogy mindenki azzal köthesse össze az életét akivel akarja. Mondom ezt kétgyermekes heteróként. Max a saját látens homofóbiád, a felbukkanó gondolataidat akarhatod leverni a senkinek nem ártó meleg párokon - más okot nem nagyon tudok elképzelni - akiknek ugyanannyi joguk van mint Neked szeretni egy általuk választott másik embert.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.09. 19:05:03

@felkavaró képsorok következnek:

"önállóan gondolkodni tudó, önbecsüléssel rendelkező embernek nem akarja magát ideológiai kategóriákba besorolni: az ilyen embernek nem eszmék mankójára van szüksége"

+1

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.10. 06:26:15

A házasság nem "SZOKÁS", hanem egy jogi norma, ami azt a biológiai tényt illeszti be a társadalmi együttélést, szervezett társadalomban/-ként való létezést szabályozó jogrendbe, hogy gyermek ffi és nő kapcsolatából születik.

A homoszexuális párok ez ügyben tehát forduljanak a Teremtőhöz ill. a biológiához panaszra.

Vagyok Libsi 2013.08.10. 08:43:38

@felkavaró képsorok következnek:
Tehát házasság nélkül nem születik gyerek. Értem. Ezért jogilag kell megtámogatni a hetero párokat, különben kihalnánk. Aki meg amúgy sem hozna létre gyereket mert nem ahhoz van gusztusa, az nem mindegy SZÁMODRA, hogy azzal akivel együtt van, házas e vagy sem? Bánt téged? És igenis szokás. Történelmi hagyomány. Ahogy az araboknál a többnejüség. A házasság mint éntézmény a történelem során kialakult hagyomány. Ennyi és nem több, csak mi jogi fogalom szintjére emeltük. De ha már jogi fogalom akkor egy igen jelentős kisebbséget nem kellene eleve kirekesztni belőle.

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.10. 11:34:24

@Vagyok Libsi: "Tehát házasság nélkül nem születik gyerek. Értem."

Nem, nem érted. Nagyon nem.
És nem is olvastam tovább a kommentedet, mert vagy egy ostoba vagy, vagy egy képmutató hazug.

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.10. 11:45:40

"Szociál liberális irányvonalak voltak(SZDSZ)"

1.
a szociál-liberális egybeírandó (a kötőjel az egybeírás egy formája, csak mondom, mert ne hiszem hogy tudod)

2.
épp az szdsz nem volt szociális az eü-i "reform" gúnynevú eü-i privatizációval, vizitdíjjal, teljesítményvolumen-korláttal

elképesztő mekkora hülye ökör/hazug disznó vagy :D

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.10. 12:16:11

@Vagyok Libsi: "A liberalizmus az egyéni szabadságra épít."

Nincs sehol megtiltva, hogy egy homoszexuális egyén ne köthetne házasságot:

Egy homoszexuálisnak pontosan ugyanúgy joga van egy ellentétes neművel házasságot kötni, mint egy heteroszexuálisnak,
és egy heteroszexuális sem köthet házasságot egy vele azonos neművel.

tableno 2013.08.10. 12:53:01

Kedves posztoló! Mint meggyőződéses libsi, nagyon is szimpatizálok a népnevelő szándékoddal, de az eddigi kommentekből is látszik, mennyire szélmalomharc ez ma Magyarországon. Őszintén szólva én már csak abban bízom, hogy 10-20 év, a fasz hegyesebbik végén átélt nem kádári-gondoskodó diktatúra után majdcsak rájönnek a zemberek, hogy a szabadság az egy jó dolog.

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.10. 13:03:41

@tableno: szar is ez a demokratikus rendszer ugye, mert hát ennek keretében lett megválasztva a jelenlegi hatalom is ugyebár

tableno 2013.08.10. 13:30:33

@felkavaró képsorok következnek: ugyan már, hiszen épp ezt mondom: amit főztetek, egyétek is meg! A döntés szabadságához ugyanis hozzátartozik a következmények vállalása is! Ezt kéne megtanulnia amúgy az úgynevezett hitelkárosultaknak is... ;-)

libertas7777 2015.04.30. 22:53:09

@Vagyok Libsi: Le ne állj birkával vitatkozni mert mindenhova odamászik és eszeveszett ostobaságokat ír. Meggyőzhetetlen, teljesen felesleges rá az időd és energiád pazarolni. A cikk amúgy megalike.

káBéla 2017.02.13. 15:57:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem csúsztat, nem a házasság egyéni jog hanem a házasságkötés.
Ha akarok, megnősüök ha akorok férjhez megyek...elveszem Katit, hozzámegyek Lacihoz és boldogan élünk míg meg nem halunk.
süti beállítások módosítása